vrijdag 8 januari 2016


Tranen brengen rust.

Wanneer je verdriet hebt durven doorleven. Kan je gaan schijnen.
Dit is mijn stelling. Gebeurtenissen geven het grootste inzicht.

Er dient een noodzaak te zijn voor verandering. Anders is het de moeite niet om er energie in te steken. Mensen zijn immers liever lui dan moe. Vertellen we al jaren aan elkaar. Onze dochter kwam in de kerst vakantie melde dat ze zelf zeer gemotiveerd was om niks te doen. Of is het anders en zou de insteek gelden; wanneer je er moeite voor doet, je er het meeste plezier in kan opleveren. Het is een keus die een ieder alleen, zelf kan maken.

Wanneer de noodzaak hoog is en je door het verdriet oplossingen weet te vinden met een goede afloop. Krijg je hier een euforisch gevoel van. Een soort adrenaline komt er dan vrij. Vrolijkheid waar je nooit genoeg van kunt krijgen. 

Wanneer we meer aandacht besteden aan ons gevoel  (dit laat ons bijvoorbeeld lachen of huilen) en daar naar durven luisteren geven we ons zelf een groot cadeau. Het euforische gevoel geeft namelijk zelfvertrouwen en eigenwaarde. Wat ons aantrekkelijk maakt voor een ander mens.

Om een bewuste keuze te maken in het effectief gaan communiceren met je zelf als eerste, kun je dit proces versterken en toepassen wanneer jij het nodig hebt.

Aandachtspunten van effectief communiceren liggen in:
1. het luisteren naar je gevoel en gedachten. (deze noteren)
2. durf eerlijk uiting te geven aan wat je voelt en denkt, tegen over jezelf en de ander  
3. en luister zonder oordeel naar jezelf en een ander.

Zoals Marshall B. Rosenberg in zijn boek GC aangeeft hebben we een grotere woordenschat in scheld woorden als in gevoelswoorden.

De balans in communiceren begint bij een grotere woordenschat opbouwen in gevoelswoorden.

De gevoelswoorden zijn eigen woorden die staan als een fundering. Het is het eigen gevoel daar is geen twijfel aan. Dan komt er kracht uit. Krachtig is een gevoelswoord die veel weer geeft over een persoon.

Avontuurlijk, bruisend, bezield, evenwichtig, geïnspireerd, plezierig en sprankelend zijn woorden die voor mij bekrachtigend werken.
Als het euforische gevoel opkomt komen bovenstaande woorden omhoog in mijn gevoel en gedachten. Durf en probeer het en spreek ze uit dan kun je gaan stralen in 2016. Daar wordt iedereen beter van.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten