zondag 6 december 2015

Van onmacht naar levens kracht

Van onmacht naar levens kracht

Stralend kun je mij aan treffen wanneer ik ontwikkeling zie, zien dat mensen in staat zijn om verder te kijken dan hun neus lang is.

Om vanuit onmacht (onwetendheid) naar levenskracht in ontwikkeling te gaan werken zijn twee kaders nodig. De grenzen die nodig zijn om ons natuurlijke gevoel te prikkelen. 

1. De grens in jezelf van onbewust iets doen naar bewust iets doen verschuiven. 
2. De gidsen zien die jouw systeem automatisch aan zetten: de angst, twijfel, schaamte en schuld, ze herkennen en de aandacht geven; wat ze je willen zeggen. 
Deze schaduw kanten kun je dan aangrijpen om het anders te gaan doen. Werkelijk een keuze maken in wat jij kunt en nu wilt gaan kunnen.

Wanneer je die grenzen opent, wordt je bewust en beïnvloed je direct de omgeving. Deze veranderen mee zonder dat ze er bewust van zijn. Jij geeft een ander beeld een nieuw beeld dat geeft verwarring en soms ook opstand. Er ontstaat ruimte voor iets anders, iets nieuws. Een ieder is vrij die dan vorm te geven en er zijn eigen keuze in te maken. Er zullen verschuivingen plaats vinden, andere mensen ontmoeten die het herkennen en begrijpen. Andere zullen af vallen door onbegrip. 

Door de grenzen leer je jouw kwaliteiten, eigen waarden en normen zien.
Door jezelf te zien met al je kwaliteiten en principes is er al een leegte ingelost. Een ieder heeft het nodig om gehoord en gezien te worden. Wanneer je deze leegte zelf kunt vullen maakt dat je minder behoefte hebt aan erkenning van de ander. Vervullen van de leegte geeft balans. Balans is als een magneet. Balans geeft rust dit is direct voelbaar voor jezelf en je omgeving.

Groeien is dus een proces van grenzen verleggen en bewustzijnsverruiming. Een natuurlijk proces die in de kern aanwezig is om ons voortbestaan te garanderen. Wanneer je dit hebt ervaren krijg je direct een eenheidsgevoel. Als gelijkwaardige manifesteer je in die zelfde levenskracht. Wanneer heb je dit al kunnen ervaren? In sport misschien, bij het behalen van een diploma of ander gezamenlijk doel. Wanneer dit je grenzen heeft verruimt en je kunt het delen met anderen die het zelfde proces in zijn gegaan. Kun je dit eenheidsgevoel waarnemen.
Wanneer je dit eenheidsgevoel kunt toevoegen aan jouw reis koffer zul je het ook kunnen inzetten in minder fijne situaties. Je kunt ervoor kiezen.

Wanneer jij ervoor kiest zal je levenskracht bewust toenemen. Feiten verwoorden in onderwerpen en gevoel, herkennen wat de onder liggende behoefte is en daar je ontwikkeling op in zetten. Dat is een strategie die werkt.





woensdag 18 november 2015

frequentie kiezen

Frequentie kun je kiezen het is overleven of leven.

Mijn keuze van frequentie is leven in zachtheid, kwetsbaarheid en vanuit nieuwsgierigheid.

Wat is jouw keuze?
Graag wil ik iets met je delen het gaat om het volgende:

De frequentie van overleven en gevoelens weg stoppen past me geen zins meer. 
Gevoelens die weg gestopt zijn, gaan een eigen leven leiden. Dit heb ik mogen ervaren aan een aantal belevingen waar onder deze: Bij een directrice van een zorg instelling heb ik mogen aanschouwen hoe groot haar verdriet was. In alle cellen van haar was dit aanwezig, voelbaar en zichtbaar voor iedereen. Mensen hebben vanuit hun professie gehandeld in deze situatie vanuit medelijden (conditionering). Het resultaat was dat ze met deze mensen heeft kunnen spelen als marionet poppen. 

Dit gebeurd veel in de maatschappij, bij gezinnen in onze hele samenleving er zijn vele voorbeelden te geven.

Gevoelens komen naar boven vroeg of laat ze eisen hun bestaansrecht op. Als ik zelf verantwoordelijkheid neem voor wat ik voel en durf te ervaren, beleven, aan hoor en bevoel dan zie ik mezelf staan in mijn ware essentie.

Kiezen in leven of overleven is de frequentie waar het omdraait dit maakt werkelijk het verschil.

Mijn keus is kiezen voor leven vanuit voelen, beleven en ervaren.
Gevoelens zijn echter door conditionering opgelegde oordelen. Hierdoor komt voelen onder druk te staan. Dit spiegelen paarden. 

Wil je het ook herkennen en erkennen is dan mijn vraag. Als er een positieve verandering komt dan storten we ons erin. Dan volgen we intuïtief. Dan is voelen de stroom. In spreektaal en schrijftaal is de stroom het woord ik.

Als voelen een stroom is hoe weet ik dat? Hoe herken ik dat? Laat ik dit voorbeeld geven: het is te herkennen als verliefdheid. hoe heftig het begin van verliefdheid ook is, er komt een einde aan. 
wanneer er gehoor aan gegeven wordt is het direct anders. Het wil geen zins zeggen dat het over is, integendeel zelfs het wordt een ander voelen, beleven en ervaren. Het wordt een diepere laag. 

Wanneer je voelen een stroom is waar het herkend en erkend wordt dan ligt het denken(ego)stil . Het dient zich aan en als het gehoord en of gezien wordt verdwijnt het weer. Dan kun je reageren vanuit je intuïtie. Dat is leven in mijn optiek. 



zondag 4 oktober 2015

Profileren

Profileren

Karakter uiten.

Hoe laat jij dat prachtige karakter wat je bezit naar buiten komen? 
Krijg je daar de ruimte voor? 

Kernkwaliteiten daar spreken veel mensen over net als eigen kracht ontwikkelen. Wat levert het je op en wat zou je ermee kunnen. Het is een nieuw bewustzijnsniveau. 

In de jaren 80 werden wij (de jonge meiden) getriggerd door de reclame “een slimme meid is op haar toekomst voor bereid”. Dus toen begon de eigen kracht al op te komen.

Wat ik me vervolgens afvroeg was: Hoe reageert het lichaam op al die nieuwe verwachtingen?

Uit het boek van: Christiane Beerlandt, De sleutel tot zelf bevrijding komt het volgende stukje.

De appendix is de wachter die duld geen achter uitgang, geen angstige stilstand in jezelf. Dat is dan ook de reden van het continu vernieuwingsproces in het lichaam. Van cel vernieuwing tot ontwikkeling in het geheel. Het zit in ieders lichaam.

Vaak is de appendix die het allemaal opvangt en verwerkt. De appendix staat voor het ja en nee. De appendix is een intens broeiende plek dat sterk energetisch straalt en stimuleert als een geurende bloem. Wanneer iemand met vertrouwen voor het leven kiest krijg je het bruisende gevoel, het vreugde volle gevoel van de wereld veroveren. 

Zoals ik al in een eerder blog had beschreven over verliefd zijn het (de appendix) geeft je de vleugels. (realiteit hoeft geen verklaring van maart 2015)

Veel mensen gedragen zich depressief of te neergeslagen. Toch is de appendix het orgaan die vanuit het zelf herstellend systeem kan zorgen dat je het verschil kan maken en je beter gaat voelen. Vandaar uit kun je weer gaan functioneren. Het zorgt voor je humeur en  is de wachter van de vooruitgang dit zorgt voor de goede gezondheid. Antidepressiva en medicijn gebruik hebben veel invloed op de appendix.  Een gezonde appendix vraagt dan ook om zonder te veel aarzeling, te kiezen voor jouw evolutie, want in stilstand verwelkt de appendix.

Wat is het gene wat jouw werkelijk blij maakt? Waar heb je behoefte aan?
Voor mij persoonlijk is het mijn gevoel laten spreken.  Mensen bewust laten zien, voelen en laten ervaren welk verschil ze zelf kunnen maken. Dan kan je karakter zich profileren in je voordeel. 

Je gaat stralen doordat je appendix zijn werk kan doen. Lief zijn voor jezelf geeft energie dan kun je het makkelijk delen. Op naar een bloeiend na jaar.


woensdag 16 september 2015

Rust in Chaos



Met ademhalen creëer je zelf rust in chaos.

Ervaar je veel chaos om je heen?

Durf dan te kijken naar het leven als een reusachtige beweging. Alles staat in verbinding met elkaar en heeft invloed op elkaar. Omstandigheden zullen situaties beïnvloeden, dan is het fijn om te kunnen herkennen dat elke situatie uniek en authentiek is. 

Authentiek begrijpen krijgt gestalte door een diepgaand aanvoelen van dat-wat-is. Dit brengt rust, harmonie, wijsheid en vertrouwen.
Een innerlijke vrede die resoneert met de harmonie van de natuur komt je dan tegemoet. 

Wie vol vertrouwen in het leven staat, weet zich beschermd en geborgen. Wanneer dit bewust is zal er geen voorval meer zonder betekenis zijn. 

Deze manier van er zijn heet centreren of gecentreerd zijn. Wanneer je gecentreerd bent bezit je een alertheid die ongekend is. Zonder veel moeite onderneem je wat er gebeuren mag. Er is geen belemmering. Je bent wat je bent.

Het voelt als een tijdloze kern, een machtige boom aan een onverstoorbare rivier, stevig geworteld in de grond, reikend naar de hemel. Alles voelt zich verbonden met alles. Het is alles. Je bent alles.

Dit is voor iedereen oefen baar en bereikbaar. Begin van het centreren is ademhalen. Ademhalen lijkt iets heel gewoons. Er wordt nauwelijks aandacht aan geschonken in het westen. Ademhalen is het absolute summum van belangrijk, zonder adem geen leven. Een juiste ademhaling geeft gecentreerdheid.

Stappen die je kunt nemen om rust in chaos te creëren zijn:

-  Kijk hoe je ademhaling is op dit moment. Is het rustig of snel? 
Wanneer je de aandacht op de ademhaling richt, dan zal waarschijnlijk de       
hartslag verhogen. Dit is vrij normaal. Blijf de ademhaling rustig volgen.


-  Hoe ver komt je ademhaling binnen in je lichaam op dit moment? 
      Leg één van je handen op die plek neer. 
     (Wanneer de hartslag verhoogd is zal dat nu rustiger worden.)



Adem rustig uit, wat fijn kan zijn is, als de uitademing het zelfde                   
tempo heeft als de inademing. Rustig en gestaag.                          



 Volg opnieuw aandachtig de ademhaling, maak de inademing iets langer. 
Laat je adem onder de plek waar je hand ligt stromen. Voel de ruimte die ontstaat.



- Verleg je hand, breng de andere hand aan op de nieuwe plek van waar de ademhaling reikte.



Herhaal deze stappen nog 4 keer. 


     - Wanneer je het tempo wilt beïnvloeden en gelijk wilt maken aan elkaar, adem dan in 5 tellen. Voor een goede ademhaling rekenen we in 5 tellen dus 21, 22, 23, 24, 25.
     neem voordat je een uitademing doet even een kleine pauze van 1 tel, en adem dan in 5 tellen uit.

   Mocht 5 tellen inademen nog te uitdagend zijn,
 neem het aantal tellen wat nu op dit moment past bij jouw ademhaling. 
     Werk naar een rustige ademhaling van 5 tellen toe in een aantal dagen. 



     Elke dag 5 x 5 tellen is 25 seconden aandacht voor jezelf, maakt een wereld van verschil. Ervaar wat het je brengt. 


vrijdag 7 augustus 2015

Fouten

We maken allemaal fouten. 

We zeggen van fouten leren we het meeste. Dit is absoluut een feit in mijn optiek. In de vakantie periode heb ik er eens rustig over nagedacht en wat mij opvalt is dat mijn grootste fout mij nu het grootste plezier oplevert.

Door mee te gaan in de stroom van doe maar normaal en onwetendheid ben ik gaan ontdekken dat ik voorbij ging aan wat het hart zei.
Nu besef ik dat dan de grote fouten worden gemaakt.

In mijn geval hebben paarden mijn ogen geopend. Zelf ben ik in aanraking gekomen met paardrijlessen via een manege. De lessen werden gegeven in grote groepen. De paarden waren slecht bekapt (verzorgt) en mijn gevoel gaf aan dat het paard zadelen in de stal erg lastig was. Iedereen zadelde het paard op in stal. Er werd me geen uitleg gegeven. Ik moest het ervaren en doen werd me verteld. Van zien leer je veel, dus ik deed dit na. De meisjes hadden meer ervaring en ik nam aan dat het moest zoals ze deden. Mijn gevoel gaf altijd spanning aan. Ik miste begeleiding.

Tijdens de lessen met het paard was mijn lichaam ook vaak heel gespannen. De instructeur gaf aanwijzingen die ik vaak slecht kon horen of niet begreep.
Ik was te verlegen om de vraag te stellen wat de instructeur bedoelde en kwam tijdens een galop sessie ten val met het paard.

Dit was mijn grootste fout. Ik had juist de vraag moeten stellen, mijn gevoel mogen volgen. Dan was ik voor mezelf opgekomen. Nu lag ik onder het paard vast en is het een trauma geworden. Mijn lichaam heeft nu na een gedegen paarden opleiding van drie jaar, en begeleiding van goede instructeurs nog steeds last van het ongeval. Mijn lichaam heeft dit trauma in alle cellen opgeslagen.

Door deze ervaring heb ik mijn dochter geen lessen bij een manege laten volgen. Mijn eigen ervaring was zo, dat ik voor haar een andere keuze heb gemaakt. Er is door de ervaring van het ongeval en tijdens het volgen van de opleiding school voor mens en paard een programma ontstaan, dit programma is opgebouwd uit ervaringen van gerenommeerde instructeurs als Emiel Voest, Astrid v.d Ploeg, Sally Swift, Linda Tellington Jones, KFH,  waar kinderen juist door fouten die anderen hebben gemaakt al mogen leren omgaan met paarden.

Wat een geschenk om fouten te mogen delen, dit doe ik nu wekelijks. Zodat erger voorkomen wordt.

Nu ben ik blij met mijn fout. Zeer dankbaar dat het ongeluk goed afgelopen is, dit had immers heel anders af kunnen lopen. Nu kan ik het verschil maken. Mijn missie is kinderen en volwassenen in contact brengen met zichzelf via paarden en de natuur. Iedereen weet zelf het beste wat goed voor hem/haar is.

Coachen en begeleiden vanuit mijn gedegen opleiding, eigen gevoelservaring, praktische vaardigheden in de natuur samen met paarden daar wordt ik blij van. Tevens ontstaan uit het lichaamswerk met de paarden de blog artikelen van Chaira Aandachtspunt. De lichamelijke signalen worden op een mooie manier kenbaar gemaakt door de paarden hierdoor kan ik ze beleven en ervaren; paarden spiegelen het lichaamswerk (gedrag) dit zijn vele interessante stappen naar bewust worden. 


zondag 12 juli 2015

Openheid


Openheid

Woorden kunnen je openen en sluiten. Alles wat je nodig hebt om open te kunnen zijn is vertrouwen en respect er ontstaat dan veiligheid om jezelf te zijn. 

Woorden die je sluiten hebben vaak invloed op je emotie, ze maken dat je voelt. De intonatie is daarbij erg belangrijk. Hoe wordt iets gebracht. Wat wordt er verwacht.

De 52 deugden woorden van Annelies Wiersma in het boekje ‘haal het beste uit je kind’ zijn een prachtig voorbeeld van open communicatie. Hierin heb ik persoonlijk steun gevonden. Nu kan ik deze woorden inzetten om openheid te creëren.

Woorden hebben invloed op je gestel, als je die kunt veranderen en kiezen dan veranderd alles om je heen.

Assertiviteit is een woord van openheid, het voor jezelf op komen zonder boos worden. Er zijn nu veel trainingen voor kinderen en volwassenen. o.a. rots en water training, N.L.P., Mindfulness waar het assertief gedrag geoefend wordt. 

Kan het zijn dat er zoveel onechtheid in de wereld is, dat het assertief gedrag achter blijft? Het willen overheersen van elkaar. Is dit het cultureel erfgoed waar een hiërarchisch systeem geen oplossing voor blijkt te hebben. Wat nu na veel frustratie naar boven komt is het gedrag van ons mensen waar veel boosheid in zit. Kijk bijvoorbeeld naar het vluchtelingen beleid. Wat roept dit op bij je?  

Het woord wat mij veel openheid biedt is evenwaardigheid. Het gebruikelijke woord in ons westen is gelijkwaardigheid, dit komt je waarschijnlijk bekender voor. Het woord gelijkwaardigheid geeft ons hiërarchische systeem al aan. Aan wie gelijk? We zijn allemaal gelijk aan elkaar. Alle mensen hebben hun eigen taak. Elke taak is belangrijk. Wees je bewust dat zonder elkaar geen groei, ontwikkeling en samenleving is.  

Evenwaardigheid geeft aan dat een ieder waardig is. Dit biedt openheid dat is communicatie van hart tot hart. Wat is er nodig om evenwaardigheid uit te dragen? Jezelf zijn.

Hoe kom je daar? Door de drie gerichtheden volgens Leo van der Brug Iq, eq, cq. Elk mens heeft de drie quotiënten in huis, dit zijn de mate van intelligentie, enige mate van sociale vaardigheden en creatieve kwaliteiten.

In ons westen hebben we de meeste aandacht voor één van de quotiënten het IQ. 

Er komt steeds meer aandacht voor emotionele quotiënt (e.q.) in de vorm van boven genoemde trainingen. De verwachting die ik heb is dat in de toekomst meer aandacht zal komen voor de creatieve quotiënt (c.q.)die dan de balans geeft om te groeien, te ontwikkelen een samenleving te zijn. Dan zal er evenwicht gevonden kunnen worden.

Wat een prachtig gegeven is dat veel kinderen onder de vier jaar het c.q. regelmatig gebruiken ze zijn erg creatief, vindingrijk en oplossingsgericht. Wanneer we naar school gaan wordt deze kwaliteit onder gewaardeerd. Samen met het e.q. nu wordt er verwacht aandacht te besteden aan slechts één onderdeel het i.q. dit is immers meetbaar.

Om balans te kunnen creëren heb je oefening nodig in alle drie de gerichtheden.

De kracht van de mens ligt in zijn persoonlijkheid. Door deze kracht te ontdekken, vrij te maken en aan te wenden kan ieder mens zich eindeloos ontwikkelen. Je kunt dan een bron van inspiratie zijn. Door het eigen perspectief in te vullen met het eigen talent, creativiteit en energieke persoonlijkheid kom je tot ontdekkingen van je vermogen en motivatie.

Motiveren is een werkwoord voor stimuleren en enthousiasmeren het delen van je eigen openheid.











zondag 7 juni 2015

Vervreemding

Vervreemding

Wat spiegelen paarden? Deze vraag krijg ik tijdens trainingen, coachsessies of workshops gesteld. Het is voor mij communicatie. Communicatie met elkaar, maar zeker ook de communicatie in jezelf.

De gelijkenis in ons gedrag met paarden is wat maakt dat ze ons spiegelen. Dit kan ik beter uitleggen door voorbeelden deze volgen in het onder staande stuk. Als je dit gelezen hebt, kun je de interne en externe communicatie van jezelf inzichtelijk krijgen.

Als je weet hoe iets ontstaat door beleving, ervaring, wetenschap en het weten zelf, dan kun je dit proces volgen. Dit volgen doe je door middel van het gevoel, de gedachten en de beleving in beeld brengen. Het wordt een ervaring. Deze ervaring is een beeld/film geworden. Dit beeld wordt opgeslagen in jouw systeem. Weten wat er in je omgaat noem je bewustwording, vandaar uit kun je er in kiezen. 

De keuze om het te willen leren ligt alleen in jouw handen. Durf je de teugels in eigen hand te nemen? Lees dan rustig verder anders raad ik je aan nu te stoppen met lezen.

Er zijn meerdere stappen die inzichtelijk mogen worden.
De stap die we dit keer gaan maken in communicatie is ontdekken van het vervreemden. 

Wat is vervreemden?

Het vervreemden bestaat uit vier onderdelen: 

1. het Veroordelen van je zelf en anderen. 
2. Verantwoordelijkheid weg geven of laten liggen.
3. je eigen Verlangen negeren. 
4. Verdienen is het straffen en/of beloon systeem.

We doen het allemaal, of hebben het allemaal gedaan. Bewust dan wel onbewust. Privé reageren we vaak anders dan zakelijk of bedrijfsmatig. De keuze in het anders doen privé of zakelijk dient jouw belang (wat levert het je op). Dit heeft met gewenst sociaal en geconditioneerd gedrag te maken. Het gedrag die op een bepaalde plek is ontwikkeld. Die voor jouw de meeste voordelen heeft behaald. Ons overlevingssysteem reageert hierop en heeft op het gevoel, de gedachten en in het gedrag veel invloed. Dit is immers eerder geleerd. Of het nu nog passend is en of het gevoel, gedachten en je gedrag nu nog dient, dat is waar de keuze komt. Als je dit kunt herkennen, erkennen, accepteren. Dan is de keuze van jouw zelf, en ligt het in jouw handen. Nu kun je veranderingen door voeren. Jouw overlevingssysteem heeft dan minder invloed je gaat reageren vanuit je zijn. 

We hebben een overlevingssysteem die allerlei signalen geeft aan ons. Als we gaan vervreemden van ons lichaam (de signalen negeren) dan raken we vervreemd.

Vervreemden is de verbinding kwijt raken met ons zelf en de buiten wereld. We verharden en mogen opnieuw ontdekken waar onze zachtheid ligt. Bij velen van ons komt dit in het laatste deel terug van zijn of haar leven. Vaak als het leven eindig is, vaak zien we dat de persoon dan pas terug komt in zijn ware aard. En verzacht in zijn hele gewaar zijn. Onbewust gebeurt dit. Wanneer we dit proces van vervreemden eerder kunnen herkennen, erkennen, accepteren dan kunnen we het loslaten en kiezen voor verandering. Leven staat voor verandering zoals bekend is.

Wat levert het je op?
-         Gezondheid
-         Alertheid zonder stress
-         Gerichtheid
-         Activiteit
-         Mededogen
-         Rechtvaardigheid
-         Richting

Blog van vorige maand heeft een begin gemaakt in de stappen, het onderwerp communiceren kwam daarin aanbod. De blog was een algemene uiteenzetting van de 7 stappen naar een goede relatie. Alles bestaat immers uit een relatie, het hele leven is in relatie met. Alle stappen zijn universeel. En geldt voor ieder persoon. De 7 stappen voor een goede relatie is een universeel plan, zonder een plan geen eigen kaders.
De 7 stappen naar een goede relatie zijn: betrokkenheid, gezamenlijkheid, groei, communicatie, spiegeling, verantwoordelijkheid en vergeving. Om veranderingen toe te passen hebben we inzicht nodig in de gebeurtenis of situatie, het gevoel, de gedachten in het gedrag en het vervolg van dat alles wat resulteert in de consequentie ervan. 

Het herkennen van vervreemding is een proces die veel positiviteit in je leven kan brengen; je zult dan in staat zijn anders te kunnen kiezen.
Vanuit deze visie is het voor mij een logische stap dit onderwerp van vervreemding nu met je te delen.
Vervreemding 1 veroordelen is het beoordelen, bekritiseren, analyseren en vergelijken. Dit geeft ten alle tijden een ander beeld van de werkelijkheid.

Tip voor Veroordelen:  Oefen jezelf in het observeren van je gedrag. Dit geeft een heel ander beeld. Dit is het herkennen van de werkelijke situatie. Dit kan de 1ste stap van het proces zijn.
Vervreemding 2 verantwoordelijkheid ontkennen
Een taak laten liggen die bij jouw verantwoordelijkheid ligt of juist een taak doen voor een ander die bij de ander thuis hoort. Dit gedrag komt vaak voort vanuit een verwachting. Een verwachting die zonder dat het gevraagd is om een uitvoering vraagt, deze taak is in onze conditionering vaak aangeleerd. Het heeft ons een bepaald belang opgeleverd. Dit gaat samen met een gedragsvorm die vaak onwenselijk is en toch geaccepteerd wordt. Tip voor verantwoordelijkheid: Als je verantwoordelijkheid neemt, dan ben je bewust van jouw keuze en je eigen aandeel, Wat doe ik? Alleen door volledige verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen aandeel kan er iets veranderen. Dit kan een 2de stap zijn van het proces en heet erkennen.

Vervreemding 3 verlangen als eis stellen en formuleren. 

Verlangen van jezelf kan geen eis voor de ander zijn. Wees je dit bewust. Geef aan dat het verlangen van jezelf alleen beantwoord kan worden door jezelf. Hiervoor is het nodig om naar jezelf te luisteren, het ontdekken is nu begonnen. Vraag wat je nodig hebt om het verlangen te stillen. De ander kan geen invulling geven aan jouw verlangen kan er wel helpend in zijn. Luister naar het liedje van Harry Jekkers ik hou van mij. Tip voor Verlangen is wees lief voor jezelf.
Zorg dat je na een vraag een duidelijk beeld hebt van wat er verwacht wordt. Vraag desnoods door tot het duidelijk is voor jezelf. Vandaar uit kun je gericht antwoord geven en een keuze maken. Dit kan de 3de stap zijn in het proces en heet accepteren.

Vervreemding 4 spreken in termen van verdienen. 

Onze conditionering is er opgericht om na een actie te belonen of te straffen. We spreken in termen van verdienen zowel in het belonen en straffen. Er wordt vaak voorbij gegaan aan wat voor moeite iemand heeft gedaan. Meer als je best doen kunnen we geen van allen. Als we dit meer zouden zien kun je de term verdienen anders gebruiken. Want iedereen verdient het om gehoord en gezien te worden. Luisteren is daarbij een heel belangrijk onderdeel. Tip voor Verdienen dit kun je omzetten door in je spreek taal het woord steun te plaatsen. Hierbij stel je vragen. Door het overzichtelijk maken van een situaties en/of gebeurtenissen biedt je steun. Dat is de voornaamste taak als ouder, collega, partner, vriend(in), familie.  Bijvoorbeeld: Waar kan ik je in ondersteunen. Waar heb je steun in nodig?  Welke steun zou jouw nu kunnen helpen? Als de juiste ondersteuning geboden wordt is dit direct beleeft het is voelbaar en zichtbaar. 
Dit kan de 4de stap zijn in het proces en heet loslaten. 

Dit proces van vervreemding heb ik mogen ervaren en heb het doorlopen met de paarden. Het zijn verfijnde leraren.

Het is nu mogelijk voor jouw om het stuk wat ontbreekt in de communicatie te doorgronden. Om een verandering toe te passen, jij hebt echt een keuze. Wees je bewust hoe je privé bent en zakelijk of bedrijfsmatig. Weet waar je functioneert laat je kwaliteiten op beide vlakken helpend zijn.

Voorbeelden voor mij zijn o.a. Nelson Mandela, De Dalai lama, Roy Martina.

Wil je ondersteuning in dit prachtige proces kun je contact op nemen via:

 www.chairaaandachtspunt.nl.


dinsdag 5 mei 2015

Eerste stap naar een goede relatie 

Wie inzicht verwerft rond de wereld om ons heen, spiritualiteit en wetenschap, of anders gezegd het combineren van ons hoofd met het lichaam in de wereld en hier samen hang in kan aanbrengen, zal veel leed bespaard worden. De eerste stap hierin kan zijn om de 7 wetten tot je te nemen. Deze zeven wetten zorgen voor een gezonde relatie met alles om je heen:
  • Betrokkenheid
  • Gezamenlijkheid
  • Groei
  • Communicatie
  • Spiegeling
  • Verantwoordelijkheid
  • Vergeving
Deze 7 wetten stellen je in staat een verandering in je zelf en daardoor een goede relatie in liefde te kunnen op bouwen met andere mensen, dieren en alles om je heen. Hier onder de 7 wetten:
  •      De wet van Betrokkenheid:

Als je afspraken binnen een relatie gaat maken, luidt de regel; wees eerlijk en
doe je niet anders voor dan je bent. Maak geen afspraken waar je moeite mee hebt, louter om de ander een plezier te doen. Als je in dit stadium eerlijk bent, zal je dat in de toekomst veel ellende besparen. Dus beloof nooit iets wat je toch nimmer kunt geven.

Bijv; Als je partner verwacht dat je trouw blijft en je weet dat je daar moeite mee hebt. Beloof het dan op geen voorwaarde. Je weet zelf dat je hier in zult falen.
  •      De wet van gezamenlijkheid:

Het is moeilijk een relatie te hebben met iemand die jouw visie op relaties, waarden en normen, jouw leefstijl, jouw interesses en jouw manier van doen anders in ziet. Er zullen gemeenschappelijke eigen schappen overeen dienen te komen met de ander. Voor je de band aangaat is het belangrijk om te weten dat je van elkaars gezelschap geniet, dat de ander je serieus neemt, elkaar respecteert en op verschillende terreinen iets gemeen hebt.
  •      De wet van de groei:

Verschillend zijn in een relatie is even belangrijk als de overeenkomsten.
Je houdt heel makkelijk van mensen die het zelfde zijn als jou, maar het belangrijk om te houden van mensen die een ander inzicht hebben de waarden, normen en interesses dan die van jezelf. Dit kan je een ander inzicht geven. Het is een uitdaging om daar toe je zelf in te zetten, dat is onvoorwaardelijk lief hebben.
  •    De wet van Communicatie:

De essentie van communicatie is luisteren. We moeten eerst onze eigen gedachten en gevoelens beluisteren en er verantwoordelijkheid voor nemen voordat we ze tegenover anderen kunnen uiten. Vervolgens, als we zonder anderen verwijten te maken uiting hebben gegeven aan onze gedachten en gevoelens, dienen we te luisteren naar wat de ander over zijn of haar gedachten en gevoelens zegt.

Er is één hoofd regel: als je boos of geëmotioneerd bent ga dan geen gesprek aan!
  •    De wet van het spiegelen;

Wat we geen prettige afspiegeling vinden van de ander, is iets waar we nog geen acceptatie voor hebben in onszelf.
Als je probeert weg te vluchten van jezelf is een relatie aangaan met een ander de laatste plek waar je dient te zijn. Het doel van een intieme relatie is dat je leert je eigen angsten, oordelen, twijfels en onzekerheden onder ogen zien. Want een ander zal deze angsten, twijfels en oordelen in ons losmaken. Dit gebeurt in elke relatie tot een ander.
  •    De wet van de verantwoordelijkheid

Het is wellicht ironisch dat de relatie met een ander waarin toch duidelijk de nadruk ligt op gezamenlijkheid en kameraadschap, niks anders vereist dan dat we verantwoordelijkheid nemen voor onszelf. Alles wat wij denken, voelen en ervaren hoort bij ons. Alles wat de ander voelt, denkt en ervaart, hoort bij hem of haar. De schoonheid van deze wet gaat verloren voor hen die hun partner verantwoordelijk stellen voor hun geluk of narigheid.
  •    De wet van vergeving;

Als we de wetten willen interpreteren dienen we in ogen schouw te nemen dat we dit doen met vallen en opstaan. Er bestaan immers geen perfecte mensen. Hoe goed de ander ook probeert, en hoeveel we van elkaar houden. Geen enkele relatie met de ander verloopt zonder trammelant.

De bedoeling is dat ik mezelf en de ander leer accepteren zoals we zijn!


Er zijn meerdere zelf studie boeken waar in je deze wetten kunt vinden o.a. van Ferrini, Jan Bommerez, Eckhart Tolle, Steve Hage, Barbara Wren, Lisette Schuitemaker, Sally Swift, Klaus Ferdinant Hemphfling, Willem jan van de Wettering, Nisandeh Neta. 

www.chairaaandachtspunt.nl



zondag 12 april 2015

Met deze brief willen wij jullie laten weten hoe wij ons voelen. 

'Wij' zijn de 70.000 ongelukken per jaar in Nederland die met ons (de paarden) gebeuren helemaal zat. Op een dag stort onze wereld helemaal in elkaar, als wij te horen krijgen dat ons gedrag gevaarlijk is. Alleen wij de schuld krijgen van al die ongelukken. 

Alles wat veilig en vertrouwd was wordt ineens anders. Veel van ons moeten dan verhuizen naar de slacht of naar een andere plek. Wennen aan nieuwe omgeving en andere regels die dan gelden.

We willen zo graag allemaal onze eigenaren in ons leven houden. Een eigenaar die staat te juichen bij de dingen die we samen kunnen doen. Een eigenaar die zich wil verdiepen in wat ik nodig heb.

Weten jullie hoeveel verdriet we soms stiekem hebben?
Als we de training moeten lopen met hulpmiddelen, waar we nog aan moeten wennen en mee om moeten leren gaan. Help ons alstublieft . Blijf ons niet negeren en behandelen als beesten.

We voelen ons verscheurd tussen deze twee werelden: de natuur en de wil van de mens. We voelen ons afgedankt, gebruikt en ons werkelijke gevoel durven wij alleen te vertonen als het te erg pijn doet. Als wij compleet in de hoek gedrukt zijn. Dan gebeuren de grootste ongelukken.

Dus mogen we jullie een paar voorstellen doen?

- Laat ons alstublieft geen kant kiezen
- Maak gebruik van je hart tijdens het samen zijn met ons
- Doe geen dingen waar pijn bij komt kijken
- Luister echt naar wat we te zeggen hebben
- Geef ons ruimte we zijn een heel stuk zwaarder en groter dan ingeschat wordt
- vergeet niet dat je zelf voor ons gekozen hebt.

Gedrag en fysieke uitdagingen ontstaan als er onwetendheid in het spel is. Ga opzoek naar goede begeleiding en volg je hart. Je hart weet altijd wat goed is.
Durf daar naar te luisteren. Wij zijn op zoek naar een plek waar wij ons kunnen ontwikkelen, waar het veilig is om te leren en waar we ons thuis voelen.

De sleutel om het anders te doen heb je net gekregen.

www.chairaaandachtspunt.nl


vrijdag 13 maart 2015

Realiteit behoeft geen verklaring

Realiteit is simpel weg de onmiddellijke en directe ervaring die aan elk idee of verklaring voorafgaat. 
De Realiteit willen verklaren betekent haar opsluiten en opbergen. Deze zin in een boek van Steve Hage geeft veel inzicht. De realiteit hoeft geen verklaring de realiteit is juist dat gene wat is. 

Bijvoorbeeld als je verliefd bent, dit is een feit en behoeft geen verklaring. Het is een stroom.

Als een stroom ervaar je realiteit. 
De ervaring van alles, je bent mee in de beweging je reageert en beweegt instinctief. 

Als we ons iets nieuws eigen willen maken, lopen we er tegen aan dat de beweging anders is of kan zijn. Het is nieuw.
Deze nieuwe ervaring kan spontaan heel goed gaan. Het licht dicht bij je eigen stroom. Hoe doe je dat of hoe heb je dat gedaan?

Wanneer de stroom van jezelf  duidelijk is  en kunt herkennen, erkennen en accepteren is het te sturen.
Dit geeft nieuwe mogelijkheden en een grote hoeveelheid keuzes.Wat wordt dan de keuze? Dat mag je ervaren en beleven dan kun je het ontdekken.

Als er gekeken kan worden naar wat drempels doen dan is het een feit dat ze afremmen, mooi voorbeeld is de drempels op het wegdek.  In het verkeer zorgen ze voor vertraging. Als er nu gekeken kan worden naar argumenten dan zijn het concepten. Dit concept is ontwikkeld om greep te houden op de situatie. Het vast willen houden van de werkelijkheid. Is dit mogelijk?

Toch is er iets dat hetzelfde blijft. Iedereen veranderd voortdurend van top tot teen elke seconde opnieuw. behalve het 'zelf ' als je terug gaat in je eigen verleden zul je weten dat het 'zelf ' er nog is.

Neem de herinnering van toen je leerde fietsen dit leer proces gebruik je nu nog. Dat is wat eigen is. Jouw stroom als je dit proces in beeld hebt is het makkelijker jouw stroom te volgen.

 
 www.chairaaandachtspunt.nl